De cand ai inceput dezvoltarea personala poate ca ai auzit deseori despre nevoia de a ne iubi pe noi in primul rand. Sunt sigura ca deseori te surprinzi fiind foarte sever cu tine sau dand in jurul tau mai mult decat iti permite mentinerea echilibrului tau interior. Oare cat de mult te iubesti in aceste momente?
In perioade mai grele din viata mea mi se tot spunea “invata sa te iubesti pe tine in primul rand”. Deja ma enerva afirmatia asta crezand ca a ma iubi inseamna sa ma ingrijesc, sa fac sport, masaj, sa merg in vacante, sa ma dezvolt continuu, lucruri pe care le faceam deja Adevarul este ca nu era suficient. Am inteles asta mai tarziu.
Poate ca si tu te intrebi uneori ce inseamna mai exact sa te iubesti si cum poti sa faci asta mai bine?
Iubirea de sine este mult mai mult decat sa mergi la yoga, sa te ingrijesti de aspectul fizic si de o nutritie sanatoasa, sa te distrezi. Pe langa toate astea ea tine in mare masura de relatia ta cu tine…si ca orice alta relatie asta iti cere timp si energie pentru a o face cat mai sanatoasa.
In perioada de mai bine de 9 ani, de cand profesez ca coach, cei mai multi dintre clientii mei se lupta cu recapatarea iubirii de sine.
Voi impartasi cu tine cateva idei care sa te inspire in a te iubi mai mult:
1. Preia responsabilitatea asupra vietii tale
Am invatat de-alungul vietii ca daca vrei sa progresezi si sa faci schimbari dorite, responsabilitatea este in mainile tale. Daca astepti ca cineva sa faca asta pentru tine si in cele mai dese cazuri chiar sa te ajute, pierzi timpul. Doar tu ai puterea sa mergi inainte cu viata ta. Si cu cat faci asta mai repede cu atat mai bine pentru tine.
2. Inceteaza sa te mai judeci/critici
In cele mai dese cazuri o faci automat datorita “programelor” capatate si instalate in subconstientul tau. Daca analizezi lucrurile pentru care te judeci vei regasi deseori vocea mamei/tatalui/profesorului/sefului/etc. Poate ca stii deja: 95% din decizii si actiuni le facem condusi de subcontinent. Cand te surprinzi judecandu-te intreaba-te: chiar am dreptate? In ce stare de spirit ma aflu acum? Ce ma determina sa spun asta?
3. Apreciaza-te
Apreciaza-te pentru ceea ce esti si faci,pentru ceea ce ai realizat pana acum. Compara-te doar tu cu tine si nu cu ceilalti, pentru ca fiecare are contextul propriu de viata. Considera greselile ca pe niste invatatori. Cei mai de success oameni au facut cele mai mari greseli din care au stiut sa invete.
4. Pastreaza-te “plin”
Asigura-ti un echilibru interior si o stare de bine proprie inainte de a da celor din jur si elimina riscul de a ramane “gol”. Asta nu are nimic de a face cu egoismul ci cu consideratia si respectul fata de tine, cu abilitatea de a te onora si servi scopului pentru care existi in aceasta viata. Aminteste-ti ca pana nu te respecti si nu te iubesti ceilalti nu o vor face cu adevarat.
5. Asculta-ti inima si mai putin pe “sfatuitorii” din jurul tau.
Doar tu stii ce vrei cu adevarat si raspunsurile pe care le cauti. Dar, atentie…in primul rand trebuie sa fii intr-o stare de bine, de pace interioara, de echilibru. Daca nu reusesti momentan poti sa inveti asta.
6. Pune-ti intrebari de calitate.
Diferenta intre calitatea vietii oamenilor tine de cele mai dese ori de diferenta intrebarilor pe care ei si le pun. Daca pui o intrebare ce iti ia din resurse ca de exemplu: “De ce mi se intampla mie asta intotdeauna?” computerul tau mental va cauta dupa raspunsuri care sa-ti satisfaca intrebarea, cum ar fi “pentru ca nu esti suficient de bun” sau “pentru ca nu esti suficient de capabil”. Dar daca iti pui intrebari pline de resurse ca de exemplu “cum pot folosi experienta asta pentru a ma aprecia mai mult?” creierul tau va cauta raspunsuri la aceasta intrebare si deseori va veni cu un raspuns care nu numai ca te face sa te simti mai bine ci iti permite sa te conectezi cu ceea ce esti cu adevarat – autenticitatea ta.
De aceea este foarte important sa-ti pui intrebari de calitate. Ele iti creaza o viata de calitate, lucru ce inseamna sa te iubesti mai mult. Intrebarile ne directioneaza focusul mental si determina ce gandim si ce simtim. Cheia este sa-ti dezvolti un patern de intrebari ce umple de resurse natura ta adevarata. De exemplu te poti focaliza pe intrebari de calitate ca:
- Ce ma face cel mai fericit in viata mea in prezent?
- Ce ma incanta cel mai mult in viata mea in prezent?
- Ce ma face cel mai mandru in viata mea in prezent?
- Pentru ce sunt cel mai recunoscator in viata mea in prezent?
- Ce ma bucura cel mai mult in viata mea in prezent?
- In ce sunt cel mai angajat in viata mea in prezent?
- Pe cine iubesc acum cel mai mult in viata mea?
Fa-ti un ritual zilnic din a-ti pune intrebari de calitate si vei avea acces la starile emotionale cele mai pline de resurse. Cu timpul, practicand in mod consecvent, vei crea cai mentale catre fericire, incantare, mandrie, recunostinta, bucurie, angajament si iubire – adica ceea ce esti tu cu adevarat in esenta ta.